21 iunie 2015 zi de doliu pentru tot orasul Graz ( marturii, poze si video)

tragedie GrazBuna ziua tuturor!

Ma numesc Angela Peschir si as dorii sa va spun experienta mea si a celor cu care m-am intalnit azi 21 iunie 2015 ziua de doliu pentru tot orasul Graz.

Ieri dimineata in jurul orei 9 am iesit de la serviciu si m-am indreptat spre primarie unde am predat cheile, la 2 pasi de locul unde peste doar cateva ore urma sa se intample tragicul incident.

Azi 21 iunie 2015  la aceeasi ora am iesit si am mers sa predau din nou cheile urmand sa duc niste invitatii pentru Festivalul romanilor din 4 iulie 2015 ( vezi aici mai multe )

M-am intreptat spre Primarie unde cu o seara inainte sute de oameni au venit sa fie alaturi de cei indoliati si de intreg oras care era in suferinta.

La primarie erau steaguri de doliu si in multe locuri in centrul orasului inca mai ardeau lumanarile. Am facut niste poze si am plecat asa stingher chiar pe centru spre locul unde in data de 2o iunie au murit 3 persoane printre care si un copil de 4 ani.

Auzeam cum plange un copil, vedeam oameni peste tot si pana am ajuns mai aproape mi-a stat inima .Va dati seama ca ma gandeam la ziua de ieri si nu stiam de unde vine plansul…imi imaginam fel de fel…

Parca era un film de groaza au povestit marturii oculari : sange peste tot, raniti, oameni socati, oameni care fugeau, copiii care plangeau, 3 morti si peste 50 de oameni raniti grav…
Soferul s-a dat jos cu un cutit in mana amanintand si injunghind in vazul tuturor un tanar care care isi apara sotia.
Tinerii erau doar de  2 saptamani casatoriti.Tanara din cauza socului a intrat in coma…

M-am intalnit cu mai multi martori oculari prieteni buni care mi-au povestit exact cum a  fost, plus ca in tot orasul, pe strazi, pe tramvai numai asta se discuta.

Problema care si-o pun multi este ca de ce l-a lasat pe acest om in libertate avand probleme psihice foarte grave.In urma cu 2 saptamani  s-a certat cu sotia   lui rau de tot amenintand-o. A intervenit Politia si asa a scapat biata femeie…

Sa nu uit ca dimineata la prima ora colegul meu bosniac mi-a povestit ca tanarul injunghiat a fost prietenul lui si ii cunostea bine familia.

De la Spital a primit  vesti rele ca unii din cei raniti au decedat si sotia tanarului e inca in coma.

Pe drum m-am intalnit cu vecina mea care era inca socata.Imi tot repeta „AM FOST ACOLO LIFE  : Eram de mana cu copiii mei si striga la noi sa nu mai facem nici un pas ca ne omoara….”

” Azi am fost in oras dar am ocolit acel loc, nu cred ca voi putea multa vreme sa mai trec pe la locul groazei : am vazut oameni in aer, posete si haine pe sus, oameni ingroziti, panica, parca era un film de groaza….” marturisea vecina mea.

Apoi m-am dus pana in piata unde la fel tot asta se discuta.Am dat unei doamne dragute o invitatie la festival si dansa ingrozita nici macar nu a observat ca era pe data de 4 iulie 2015 deci peste 2 saptamani dar in schimb imi tot explica ca ea nu mai merge nicaieri unde mai ai siguranta sa iesi.

Este greu de inteles cum intr-un oras linistit ca si Graz-ul s-a intamplat o astfel de tragedie.

Azi  21 iunie 2015 tot orasul Graz este in doliu 🙁

 


Faceti click pe fiecare poza pentru a o marii.

Viaţa în diaspora
Author: Viaţa în diaspora

user

Leave a Comment